Advertisement

Gnocchi alaprecept

A recept olasz neve: gnocchi di patate

A gnocchi az egyik legismertebb olasz tészta a világon hiszen változatosan ízesíthető és elkészítése sem igényel különösebb szakmai tapasztalatot. Többféle gnocchi létezik, lehet édes és sós, tésztáját készíthetjük, búzalisztből, rizslisztből, búzadarából, krumpliból vagy egyéb zöldségfélékből, mandulából ez utóbbival zanzarelli néven találkozhatunk Lombardiában.
Burgonyás gnocchi, eredeti olasz recept
A középkorban a búzadarából rizslisztből, száraz kenyérből és lisztből készült variációkat fogyasztotta mind a köznép mind a népesség ez utóbbiak természetesen gazdagabb szószokkal. A reneszánsz kor két híres szakácsa Cristoforo Messisbugo e Bartolomeo Scappi már számos gnocchi receptet jegyzett le könyvében és az 1700-as évek közepén . Pellegrino Artusi szakácskönyvében már megtaláljuk a burgonyás változat receptjét is amit ekkor még tejjel fogyasztottak.

 A krumplis változat diadalútja a 17.-18. században kezdődött, amikor az Európát sújtó éhínségek hatására a burgonya igen fontos népélelmezési cikké válik. Ma már talán nem is gondolnánk, hogy a krumpli elterjesztésében és reklámozásában olyan híres személyiségek is közreműködtek, mint XVI. Lajos, aki fogadásain burgonyavirággal a gomblyukában jelent meg.
Magyarországon Mária Terézia és fia II. József segítették az elterjesztését ingyenes vetőburgonya kiosztásával, valamint azzal hogy termelését nem adóztatták. A mai Olaszország területére először 1565-ben érkezik meg a burgonya amikor is II. Fülöp spanyol király küld egy kisebb mennyiséget a pápának, aki cserébe szarvasgombát adományoz neki. Az 1580-as évekig azonban csak kerti dísznövényként használták és csak az 1700-asévekben kezdték el komolyabban termeszteni az Appenninek és az Alpok területén, de az 1800-as évek közepéig a krumpli szinte csak a szegények élelmezésesére szolgált.

 Érdekesség
  • Rómában a gnocchi egy tradicionálisan csütörtökön fogyasztandó étel, amelyet a következő mondás is tükröz: ha csütörtök akkor gnocchi, ha péntek akkor hal, ha szombat akkor pacal.("Giovedì gnocchi, Venerdi pesce, Sabato Trippa")
  • Veronában egy nagy tányér paradicsomos gnocchit esznek meg hagyományosan a " “Venàrdi Gnocolàr” napján, ami a karneváli kocsik felvonulásának napja. Végül de nem utolsó sorban a veronai álarcosbál hercegének is mi más lehetne a neve, mint Gombóc Apó azaz Papà del Gnoco.

Előkészítési idő: 50 perc 
Főzési idő:           30 perc (burgonya) +2-3 perc tészta
Típus:                  tészták, alap tészta
Nehézségi fok:     könnyű

 

Hozzávalók 6 személyre:

300 g liszt
1000 g krumpli (lehetőleg lisztesebb állagút válasszunk)
1 db tojás
só ízlés szerint

Elkészítése

  1. A megmosott krumplit enyhén sós vízben héjában megfőzzük (mikor egy villát vagy fogpiszkálót könnyedén át tudunk szúrni rajta akkor van kész).
  2. A krumplit hagyjuk kihűlni, majd megtisztítjuk és krumplinyomóval áttörjük.
  3. Az áttört krumplit a liszttel és egy kevés sóval addig gyúrjuk míg egy homogén, puha tésztát nem kapunk.
  4. Ekkor adjuk hozzá a tojást és addig gyúrjuk, amíg csomó mentes nem lesz a tésztánk (a krumpli minőségétől függően még szükség lehet további liszt hozzáadására is)
  5. A tésztát jól meglisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, majd 2-3 cm széles csíkokra vágjuk.
  6. A csíkokat 1-1,5 cm-es darabokra vágjuk, ha szükséges kezünkkel kicsit megformázzuk, hogy gömbölyded formát kapjunk.Burgonyás gnocchi
  7. Ha igazán jellegzetes olasz gnocchit szeretnék minden gnocchi tetejét kicsit megnyomjuk egy villával, ettől lesz szép csíkos.
  8. Lisztezett deszkán 15 percet pihentetjük, majd forrásban levő sós vízben 2-3 perc alatt megfőzzük és ízlésünknek megfelelő raguval tálaljuk.
  9. (Ha a tésztát előre készítjük el, jól lisztezett deszkán, tálcán tegyük a tésztát a hűtőbe, úgy hogy a kis gombócok ne érjenek egymáshoz. Máskülönben sajnos igen könnyen összeragadnak.)

Felhasznált forrás:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések